כ"ג תמוז התשפ"ה, 19/07/2025

הירשמו לניוזלטר שלנו

חדשות הקריות ברשת

מהי תזונה אנטי דלקתית ולמה כולם מדברים עליה?

אולגה שניידר, דיאטנית קלינית. להיות בריא בלי לסבול. צילום: דוברות כללית.
Monday July 14, 2025
אולגה שניידר, דיאטנית קלינית בכללית, מחוז חיפה וגליל מערבי.

אוכל בריאותי: בעשור האחרון נדמה, שכולם מדברים על תזונה אנטי דלקתית. לא מדובר בעוד טרנד חולף, אלא בשינוי תפיסתי של ממש, הנתמך יותר ויותר במחקרים מדעיים מרחבי העולם. תזונה זו, מציעה דרך חיים שיכולה לשפר את איכות החיים, להפחית סיכון למחלות כרוניות ואפילו לתרום לבריאות הנפש. קבלו צרור עצות מאולגה שניידר, דיאטנית קלינית בכללית, מחוז חיפה וגליל מערבי.

מהי בעצם דלקת, ולמה חשוב להרגיע אותה?

דלקת היא תגובה טבעית של הגוף, לאיום כמו פציעה או זיהום. אך כאשר הדלקת הופכת לכרונית, כלומר, נמשכת לאורך זמן, היא עלולה להפוך לגורם סיכון משמעותי למגוון רחב של מחלות: סוכרת, מחלות לב, סרטן, אלצהיימר ואפילו דיכאון. מחקרים מצביעים על כך, שהתזונה המודרנית, עתירת סוכרים, שומנים רוויים ומזון מעובד, תורמת להיווצרות דלקת כרונית שקטה בגוף.

כבר ב2017 קבוצת חוקרים מארה”ב, סיכמו בכתב עת “Nutrition in Clinical Practice”  את ההשפעות החיוביות של הדיאטה האנטי דלקתית, ומאז ממשיכות להצטבר הוכחות לכך בקשת רחבה של תחומים, כמו אנדומיטריוזיס, סרטן, סכרת ועוד.

כאן נכנסת לתמונה התזונה האנטי דלקתית, גישה תזונתית שמטרתה לצמצם תהליכים דלקתיים בגוף באמצעות מזון טבעי, מלא, מזין ובעיקר כזה שקרוב ככל האפשר לצורתו המקורית.

הסופר פוד האמיתי? ירק פשוט מהשוק

על אף המיתוג המסחרי של “סופר פוד”, מושג שהפך למקדם מכירות מבוקש, כל מזון טבעי, עשיר ברכיבי תזונה ונגיש לצלחת, שלנו יכול להיחשב אנטי דלקתי. דוגמה לכך אפשר למצוא בדיאטת הים תיכונית, המבוססת על מזון פשוט כמו ירקות, קטניות, דגים, שמן זית ודגנים מלאים, ונחקרה רבות בהקשר של מניעת דלקת ומחלות.

אז מה לשים בצלחת?

תזונה אנטי דלקתית מבוססת על עקרונות פשוטים:

  • ירקות ופירות טריים ומגוונים, ככל שהצבע כהה יותר (ירוק או כחול) כך טוב יותר. נוגדי חמצון, כמו ויטמין E ופוליפנולים, מצויים בשפע בפרי כהה (ענבים, אוכמניות, שזיפים) ובירק ירוק (קייל, ברוקולי, פטרוזיליה).
  • שומנים טובים, שמן זית כתית מעולה, אגוזים, שקדים, זרעי פשתן וצ’יה, מספקים חומצות שומן אומגה 3 שמרגיעות את הדלקת.
  • דגים שומניים, כמו סלמון, טונה ומקרל עשירים באומגה 3.
  • תבלינים וצמחים, כורכום, ג’ינג’ר, שום ותה ירוק, כולם בעלי פוטנציאל מוכח להפחתת דלקת.
  • פחות מעובד, יותר טבע, להפחית עד כמה שניתן מזון אולטרה-מעובד, ממתקים, בשרים מעובדים, ולבחור בחומרי גלם טבעיים.

ומה עם הילדים?

למרות שהמודעות לתזונה בריאה הולכת וגדלה, מחקר חדש משנת 2024 מצא, כי רוב ההורים עדיין אינם מודעים לחשיבות התזונה האנטי דלקתית עבור ילדיהם, ואינם משלבים אותה בתפריט המשפחתי. הילדים, מצדם, לומדים מההורים ודפוסי האכילה נקבעים מגיל צעיר.

ארוחות משפחתיות קבועות, בהן ההורים מדגימים לילדים אכילה מאוזנת ובריאה, לפחות פעמיים-שלוש בשבוע, עשויות להשפיע באופן חיובי לא רק על הבריאות הפיזית של הילדים, אלא גם על דימוי הגוף, ההישגים בבית הספר והבריאות הנפשית.

טיפ קטן לשינוי גדול

התחילו בהוספת פרי וירק חדש בכל ביקור בסופר. כל שבוע פרי או ירק חדש בצבע וצורה שונים. סלק, אוכמניות, צנונית או קייל, יכולים לפתוח דלת לטעמים חדשים ולבריאות טובה יותר.

לסיכום

תזונה אנטי דלקתית אינה תפריט קפדני, אלא הזמנה לחשוב אחרת על האוכל שלנו. זה לא עוד “דיאטה”, אלא סגנון חיים, שמתחיל בצלחת ונוגע בלב הבריאות הפיזית והנפשית.

הרשם
שלח הודעה אודות
0 Comments
הכי הרבה הצבעות
החדשות ביותר הישנות ביותר
Inline Feedbacks
View all comments