ה' תשרי התשפ"ה, 07/10/2024

הירשמו לניוזלטר שלנו

חדשות הקריות ברשת

החטוף בעזה אוהד יהלומי חוקר עקרבים

מראה העקרב נראה מאיים ובצדק, אולם תרומתו לרפואה גדולה. קטלן עב צבתות. צילום: ד"ר יורם צביק.
Friday September 20, 2024

מאמר לכבוד החטוף בעזה: כל מי שאי פעם טייל ברחבי ישראל, במיוחד במדבר, מכיר את הבהלה שעוברת בגוף, כשליד הרגליים מתרוצץ לו עקרב פרוק רגליים בצבעים שונים. העקרב בעל מראה מעורר אימה, עם צבתות קדמיות ועוקץ מתנוסס מאחוריו, זכה לתדמית מאיימת, שגורמת לכל אחד לקפוץ ולברוח למראהו. נכון, האינסטינקטים שלנו לא טועים, עקרבים נושאים בעוקציהם ארס שאכן יכול להכאיב מאוד ואצל חלקם אף עלול לסכן חיים. לכן חשוב לנקוט משנה זהירות במידה ונתקלתם בעקרב. אבל מעטים יודעים, שהחיה המיוחדת הזו, משמשת עבור אנשי המדע והטבע כסמן ביולוגי (ביו-אינדיקטור), המספק תמונת מצב של השטח אותו הם מאכלסים. 

עמוס סבח, אקולוג ברשות הטבע והגנים מתרגש ומסביר: “מדהים לראות כל פעם מחדש, איך העקרבים נותנים לנו תמונת מצב של תא השטח. למשל, שטחים שנפגעו בעבר מזיהום ונעלמו מהם העקרבים, כעת העקרבים שוב נמצאים בתא השטח ומראים לנו, שהשטח החל להשתקם. בכל אתר בו נערך הסקר אנו לומדים משהו חדש על הטבע בעזרת פרוקי הרגליים הקטנים הללו”.

יורם צביק, דוקטורנט במחלקה לביולוגיה אבולוציונית וסביבתית באוניברסיטת חיפה, ומנהל המעבדה לחקר עקרבי ישראל, מסביר כיצד עקרב קטן אחד יכול לתת תמונת מצב למערכת אקולוגית שלמה: “בעוד שרוב פרוקי הרגליים נחשבים כעונתיים (משלימים מחזור חיים שלם במהלך שנה אחת או פחות), מרבית מיני העקרבים, יכולים לחיות כעשר שנים, ופרטים מהמינים הגדולים, יכולים להגיע גם לגיל 20 ויותר, לצד תוחלת חייהם הארוכה, חלקם מגיעים לבגרות מינית רק לאחר כשנתיים, ומעמידים בכל שנה מספר צאצאים נמוך יחסית לפרוקי רגליים אחרים. בנוסף, מתקיים טיפול הורי בצאצאים, כשהנקבה נושאת את העקרבונים שרק הושרצו על-גבה, למשך כשבוע. הניידות של עקרבים מאוד מוגבלת, עקרב לא יעזוב את האזור בו נולד, ובדרך-כלל לא יעבור בין בתי גידול שונים”. העקרב נמצא במרכז שרשרת המזון – גם כטורף וגם כנטרף.

ברשות הטבע והגנים מזכירים לציבור, כי אין לנסות לגעת בעקרבים, במידה ונתקלים בעקרב יש להתרשם ממנו רק מרחוק. עובד רשות הטבע והגנים, אוהד יהלומי, חטוף בעזה מאז ה-7 באוקטובר. יהלומי הוציא את ‘מדריך העקרבים’, בו ציין, כי בישראל מוכרים כיום 21 מיני עקרבים משלוש משפחות שונות, והם נפוצים בכל בתי הגידול היבשתיים, מהחרמון ועד אילת. לעקרבים יש תרומה חשובה בשירותי המערכת לרווחת האדם, בעיקר בפיתוח תרופות המופקות מהרעלנים המצויים בשלפוחית הארס שלהם. התרופות הללו משמשות לטיפול בסוגים שונים של סרטן, מייצרים מהם משככי כאבים, טיפול בדלקות פרקים סכרת. 

העקרבים חיות מסוכנות, עם ארס היכול לגרום למוות. מצד שני, מארס העקרב מייצרים תרופות נגד מחלת הסרטן ומשככי כאבים. בצילום עקרב חול. צילום: יורם צביק.

הרשם
שלח הודעה אודות
0 Comments
הכי הרבה הצבעות
החדשות ביותר הישנות ביותר
Inline Feedbacks
View all comments