בלי שום קשר לפיצוץ שאירע אמש בלבנון, בו נהרגו מעל 100 אנשים ומעל 4000 איש נפצעו, טען סגן ראש עיריית קרית מוצקין, מנשה צורף, שאחראי על נושא היערכות העיר לשעת חירום, כי הממשלה חייבת להוציא לפועל את תוכנית “מיגון הצפון”, שאושרה כבר בשנת 2018 אבל לא קודמה מאז. “מישהו צריך לפתוח את העיניים ולקדם את ביצוע התוכנית למיגון הצפון”, אמר צורף והוסיף, “זה מחויב המציאות כי כל האיזור הזה חשוף לטילים ונושא המיגון מאוד חשוב. לפי מה שקורה בימים האחרונים, המצב הביטחוני לא יציב וקשה לדעת מה יקרה בעתיד, ולכן חייבים למגן את בתי התושבים”.
דבריו של צורף נאמרו בעקבות פירסום דו”ח מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, אשר חשף, כי מאז החלטת הקבינט הביטחוני לפני שנתיים, להקצות סכום של 5 מיליארד שקלים למשך חמש שנים למימון מיגון בתים ומוסדות חינוך באיזור הצפון, מגבול לבנון ועד חיפה, כולל הקריות, לא קרה דבר. המבקר אף הזהיר: “תוכנית זו טרם גובשה ולא הוקצה לה מקור תקציבי, ועל כן מימושה מוטל בספק”.
צורף ציין, כי בקרית מוצקין קיימים פערי מיקלוט, בעיקר בשכונות הוותיקות, שם אין לרשות התושבים מקלטים או ממ”דים. לדבריו: “עשינו בזמנו סקר וקבענו באילו מקומות צריכים מיגון. בשכונות החדשות הבעיה לא קיימת”.
באיזה מצב המקלטים הציבוריים?
המקלטים הציבוריים במצב מצוין, משך מספר שנים אנחנו מקבלים פרסים על הדרך בה אנחנו מטפלים במקלטים. רובם דו תכליתיים ומצויידים בכל מה שצריך. הבעיה היא, שפיקוד העורף ממליץ בשנים האחרונות על הגנה במרחב מוגן, בבתים, ולא ריצה למקלטים הציבוריים. גם יש החלטה שלא בונים יותר מקלטים ציבוריים.
איך העירייה מעודדת תושבים למגן את הבתים שלהם?
כבר לפני כמה שנים, החליט ראש העיר, חיים צורי, כי העירייה תוותר על חלקה באגרות שנגבות בגין הוצאת היתרי בנייה, עבור ממ”דים. זה עודד תושבים לבנות ממ”דים, אבל בסופו של דבר, הממשלה היא זו שחייבת לקדם תוכנית שיזמה בעצמה למיגון התושבים באיזור, אשר חשופים לאיומים מצפון.