לפני כמאה שנים, רוקח היה האדם שרקח תרופה ומכאן שמו. היום עיקר הפעילות מוכוונת למטופל. היום מקצוע הרוקחות עוסק בייעוץ, מתן מידע פרמקולוגי לצוותים הרפואיים, והתאמת הטיפול התרופתי למטופל עצמו, תוך כדי הבטחת איכות הטיפול ובטיחות המטופל.
מטופלים רבים מגיעים לבית המרקחת, עם רשימה ארוכה של תרופות, ואינם יודעים כי שילוב ואי נטילת התרופות, עלול גם לעורר בעיות רפואיות חדשות. על מנת למנוע בעיות אלו, כללית מרחיבה את השירות הרפואי במרפאת כללית נאות פרס בחיפה.
במהלך הייעוץ, לאחר שעבר על תיקו של המטופל, ייתן הרוקח הסבר והכוונה מתאימה, בכל הקשור לתרופות: לאיזו מחלה התרופה נועדה, מה הם השילובים המומלצים ומאילו רצוי להימנע, מתי הזמן הנכון ליטול את הטיפול – מבחינת זמני ארוחות וסוגי מזון, היכן צריך לאחסן אותם, מתן הסבר על תופעות הלוואי האפשריים וכיצד ניתן להימנע מהם, הסבר לגביי חשיבות ההתמדה בטיפול תרופתי, הדרכה לאורח חיים בריא, פעילות גופנית, דיאטה ועוד.
“פעמים רבות גילו רוקחים, כי מטופלים שילבו על דעת עצמם צמחי מרפא, תוספי תזונה, או אפילו תרופות ללא מירשם, בנוסף לטיפול התרופתי הקבוע, והיו לכך השלכות על איזון המחלות. המידע שניתן במהלך הייעוץ מועבר לרופא המטפל, ובמידה ויש צורך בשינוי במתן התרופות, השינוי הוא מיידי. המטרה שלנו בכללית, היא שמירה על בריאות, העלאת המודעות והפיכת המטופל לשותף מלא בטיפול התרופתי שלו”, מסביר מוחמד שעבי, הרוקח במרפאת כללית נאות פרס.
מוחמד שעבי, בן 31, מתגורר בכפר מג’ד אל כרום, בחר ללמוד רוקחות, כי אימא שלו זיכרונה לברכה, הציעה לו לבדוק את התחום בתום הלימודים. “אחרי התיכון התלבטתי מה ללמוד, נרשמתי ללימודי רוקחות וגיליתי שאני מאוד אוהב את הנושא”, משתף מוחמד.
במרפאת כללית נאות פרס, ניתן לקבל שירותי רפואה בתחומים: רפואת ילדים על ידי ד”ר רולא אבו בכר – מומחית ברפואת ילדים, אורתופדיה על ידי ד”ר ג’ואברה בכר – מומחה ברפואת אורתופדיה, גסטרואנטרולוגיה ילדים – על ידי ד”ר ענת קינרייך – מומחית ברפואת ילדים וגסטרואנטרולוגיה ילדים, וקרדיולוגית ילדים – ע”י ד”ר יפעת ניר דוד. שירותי הסיעוד ניתנים על ידי רות וולמיר, שירותי משרד – מינהל ניתנים על ידי אביטל דוד, שירותי הרוקחות ניתנים על ידי מוחמד שעבי. במרפאה החדשה מתקיים פרויקט “שניידר בקהילה”, במסגרתו מומחים מבית החולים לילדים מקבוצת כללית, מייעצים בתחומי קרדיולוגית ילדים, אורתופדיה, עיניים ובהמשך תחומים נוספים ישולבו במרפאה.
“אנחנו בעידן חדש בעולם הרוקחות, רוקח כמטפל, מייעץ ומדריך וזה תופס תאוצה. הרבה פעמים מהווה הרוקח, כגורם המקשר והמתאם בין הצוות הרפואי והמטופל, ויש לו חלק חשוב בהתאמת הטיפול התרופתי, איתור בעיות בטיפול תרופתי, שיפור הטיפול, וייעוץ הן לצוות הרפואי והן למטופל, תוך דאגה לאיכות הטיפול. המטרה שלנו בכללית מחוז חיפה וגליל מערבי, היא העלאת המודעות והפיכת המטופל, לשותף מלא בטיפול התרופתי שלו”, סיכמה המנהלת אירנה מלנבסקי, המשמשת כרוקחת מחוזית.