הגנה לעובר: מחקרים מדעיים חדשים, מדגישים את החשיבות הרבה של חיסון השפעת לנשים הרות. החיסון אינו מיועד רק להגנת האם, אלא מספק הגנה משמעותית גם לעובר ולתינוק הצעיר. ד”ר אורלי גולדשטיק, מומחית ביילוד ובגניקולוגיה, וד”ר סוניה כרכבי, מומחית ברפואת משפחה, מסבירות את חשיבות חיסון השפעת לנשים הרות, הנמצאות בקבוצת סיכון גבוה למחלה. “המחקרים מראים, כי הסיכון שלהן להתאשפז עקב השפעת, גבוה פי 18 מנשים שאינן בהיריון. הסיבה לכך נעוצה בשינויים הפיזיולוגיים המתרחשים בגופן, הכוללים שינויים במערכת הלב וכלי הדם, במערכת הנשימה ובמערכת החיסונית. נתונים מדאיגים מראים, כי כשליש מהנשים ההרות שיידבקו בשפעת יזדקקו לאשפוז. תמותה כתוצאה מסיבוכי שפעת נדירה, אך 13% מהמקרים מתרחשים בנשים הרות, שהיו בריאות ללא גורמי סיכון נוספים. מחקר מקיף שנערך באוסטרליה, קנדה, ישראל וארה”ב, בשנים 2010-2016, שכלל 20 אלף נשים הרות, חשף ממצאים מעניינים: למעלה ממחצית הנשים אושפזו בגלל שפעת או דלקת ריאות. רוב המאושפזות היו צעירות מתחת לגיל 35, ברובן בשליש האחרון להיריון, ושני שליש מהן ללא גורמי סיכון נוספים.החיסון מפחית משמעותית את הסיכון לתחלואה קשה. במחקר נמצא, כי לנשים הרות שחוסנו, היו 40% פחות אישפוזים בגין שפעת, בהשוואה לנשים שלא חוסנו. בנוסף, נצפתה ירידה במקרי לידות מוקדמות ובילודים בעלי משקל לידה נמוך בקרב נשים שחוסנו”.
“מערכת החיסון של תינוקות עד גיל 6 חודשים, מוגבלת ביכולתה להתמודד עם זיהומים. הדבקות בשפעת בתקופה זו, יכולה להיות קשה ואף מסכנת חיים. הנוגדנים שמיוצרים אצל האם בתגובה לחיסון, עוברים דרך השליה ומגנים על העובר. המחקרים מראים, ירידה של 34% בסיכון תינוקות לחלות במחלת שפעת קשה, כאשר אמם התחסנה בהיריון. תינוקות לאימהות מחוסנות, חלו פחות במחלות דרכי הנשימה, נזקקו פחות לבדיקות רופא, וכאשר חלו, מחלתם הייתה קלה יותר, עם צורך מופחת באשפוז”.
“מחקר שכלל קרוב ל-1000 נשים הרות, לא הראה תופעות לוואי חמורות. לא נמצאה עלייה בסיכונים לניתוחים קיסריים, לידות מוקדמות או מצבים רפואיים חריגים בילודים. מעקב של 7 שנים אחר ילדים של נשים, שחוסנו בכל שלבי ההיריון, לא הראה עלייה בסיכונים כגון מוות עוברי, מומים מולדים, סרטן או פגיעה בהתפתחות נוירולוגית וקוגניטיבית. לסיכום: שפעת מהווה סיכון משמעותי בהריון. פנו לאחות במרפאה והתחסנו בהקדם, בריאותכן ובריאות תינוקכן בראש סדר העדיפויות. החיסון מומלץ לכל אישה הרה לפני התפרצות העונה, ללא קשר לשבוע ההיריון. היות שחיסוני שפעת מאושרים רק מגיל 6 חודשים, חיסון האם מהווה הגנה פסיבית קריטית לתינוק”.