תלמיד תיכון קטין נעצר על ידי המשטרה בחשד לביצוע עבירות מין בקטינות מכל הארץ ברשת, לרבות גרם מעשה אינוס, סחיטה באיומים ופגיעה בפרטיות. החקירה החלה לאחר קבלת דיווחים במוקד 105 של המשטרה שהחלה מיד בחקירה אינטנסיבית.
החקירה המשיכה עד לחשיפת זהותו של החשוד – תלמיד כיתה י״ב תושב הצפון. לאחר ניסיונות לאיתור החשוד, הוא אותר בבית הספר ונעצר בתאריך ה-05.01.2020.
מהחקירה שנוהלה במחלק נוער במחוז צפון עלה כי החשוד, מחודש יוני 2019 ועד למעצרו, נהג ליצור קשר עם נערות אותן איתר באמצעות תוכנת האינסטגרם כשהוא משתמש במספר חשבונות אינסטגרם שונים, אשר את רובם יצר בעצמו כשהוא מתחזה בהם לאחר.
באופן שיטתי פנה אל הקורבנות דרך הפרופילים המתחזים שיצר ולחץ עליהן לשלוח אליו תמונות עירום שלהן או סרטונים בהן הן חושפות את גופן ונוגעות בו, אחרת הוא יפיץ ברבים תמונות שלהן שנמצאות ברשותו. חלק מהנערות חששו מאיומיו של החשוד, נכנעו לסחיטתו ואף ניהלו איתו שיחות וידאו בהתאם לדרישותיו.
במסגרת החקירה, חוקרי המשטרה הצליחו לאתר נערות שנסחטו על ידי החשוד במרחב הוירטואלי, ולא הגישו תלונה. בסיום חקירה מאומצת, בין היתר גם באיתור וגביית עדויות מקטינות נוספות שייתכן והחשוד יצר עימן קשר או פגע בהן, כל חומרי הראיות הועברו לפרקליטות מחוז צפון.
פרקליטות מחוז צפון הצליחה לגבש כתב אישום חמור כנגד הנאשם המייחס לו 5 אישומים בעבירות של גרם מעשה אינוס במספר מקרים, סחיטה באיומים ופגיעה בפרטיות זאת יחד עם בקשת מעצר עד תום ההליכים.
המלצות המשטרה למשתמשים ולהורים בנושא גלישה בטוחה:
▪ הכי חשוב: עודדו את הילדים לשתף אתכם או כל מבוגר אחר שהם סומכים עליו במקרה שהם או מישהו מחבריהם נפגעו ממישהו ברשת או חשו אי-נוחות.
▪ היו מעורבים והשגיחו על הפעילות של הילדים באינטרנט בעזרת אפליקציות ייעודיות לטלפונים חכמים ולטאבלטים.
▪ חפשו בעזרת מושג המפתח parental control או פיקוח הורי, כלים שונים למניעת חשיפה של ילדים לחומרים מיניים ולבקרה עליהם.
▪ קבעו פילטרים לצמצום הסיכון לקבלת תוצאות המכילות חומרים למבוגרים, כולל פורנוגרפיה, באמצעות ההגדרות במנועי החיפוש השונים.
▪ קבעו את רמת הפרטיות של המשתמש בהגדרת החשבון באתרי מדיה חברתית פופולריים כמו יוטיוב ופייסבוק.
• השתמשו באפליקציות ובשירותים לסינון תכנים שמציעים ספקי אינטרנט באתרים שלהם.
▪ מנעו pop ups (חלונות צצים) בהגדרות הדפדפן לצמצום האפשרויות שהקטינים יגיעו לתוכן בלתי רצוי בטעות.
▪ דאגו שהמחשב יהיה במקום מרכזי בבית.
▪ הקפידו שהטלפון או הטאבלט יישארו בלילה מחוץ לחדר הילדים.
▪ הגיעו עם הילדים להסכמה לגבי האתרים והאפליקציות המתאימים להם ועל היקף זמן הגלישה.
▪ הסבירו לקטינים את ממד אובדן השליטה ברשת: ברגע שלחצו על כפתור “שלח”, אין דרך חזור, לא ניתן למחוק את התוכן מהרשת והתפוצה של התמונה/סרטון כבר לא בשליטתם.
▪ הנחו את הקטינים להימנע מהזנת פרטים אישיים ומזהים בפרופיל וממסירתם בשיחות.
▪ הורו לילדים לא להיפגש עם מישהו שהכירו ברשת, ודאי שלא בלי אישור הורים.
▪ למדו את הקטינים כי זהויות ברשת יכולות להיות שקריות והורו להם לא לפתוח הודעות, מיילים, קישורים וכו’ מאנשים שאינם מכירים.
▪ הימנעו מאיומים, כמו ניתוק האינטרנט, בשיחות עם הילדים כדי שלא יחששו לשתף אתכם במקרה שנפגעו או שהם זקוקים לעזרתכם.
▪ במידה ויש חשש או ספק להיבט פלילי – ניתן לפנות למוקד 105 ולכל תחנת משטרה ולהגיש תלונה.
▪ במקרי חירום (סיכון חיים או פגיעה פיזית חמורה) יש לפנות באופן מיידי למוקד 100 של המשטרה.
עוד נמסר מהמשטרה כי, ״משטרת ישראל פועלת בכל האמצעים העומדים לרשותה בתופעה החמורה של פגיעה מינית בקטינים דרך האינטרנט ומשקיעה מאמצים חקירתיים על מנת להביא לדין את אותם עבריינים הפוגעים בגופם ובפרטיותם של קטינים ובכלל״. (צילום: ארכיון)