דיעה אישית: דוד מלכה, מתכנן פרישה מוסמך. מנכ”ל “שיא המילניום פיתרונות כלכליים”
מי מאיתנו לא מסתכל בדאגה על המצב הכלכלי. מי מאיתנו לא שואל את עצמו, מה יהיה בימים קשים יותר של אבטלה בצל הקורונה, שלא הולכת להיעלם. דווקא עתה, כשכבר ברור, שמדינת ישראל הולכת להצטמצם ולהעלות מיסים, צריך לחשוב קדימה ולתכנן את העתיד ובמיוחד אלו העומדים לצאת לפנסיה ואינם מבינים את גודל השעה.
תיכנון הפרישה והפנסיה היום, יהפוך לסם החיים. מי שלא מתכנן היום, יתקשה להחזיק מעמד בעתיד. משרדנו מלווה במשך עשרות שנים, מאות אנשים אשר תיכננו את העתיד בזמן וכעת קוצרים את הפירות.
לאחר הבחירות בארה”ב, כשאנו כבר יודעים שהנשיא הנבחר הוא ג’ו ביידן ויש סיבה לתקווה, יש גם חוסר וודאות של המצב הפוליטי בארצות הברית, בשל החשש מגל שלישי (על אף הכרזת חברת “פייזר” על מציאת חיסון לקורונה) מה שמייצר סנטימנטים שליליים, למרות ימים בהם השווקים הפיננסיים עולים באופן חד ולא ברור.
לפיכך, אני ממליץ בעת הזו להישאר עם האצבע על הדופק ולהקטין את החשיפה בהשקעות לטווח קצר, וממליץ לעבוד על פי המסלולים לפי קבוצות גיל. בני 50 ומטה, בני 50-50, ובני 60 ומעלה.
המציאות החדשה בצל הקורונה, יוצרת חוסר קורלציה משווע בין הכלכלה הריאלית, להתנהגות השווקים בארץ ובעולם. נראה כאילו שהמציאות הכלכלית כלל לא משפיעה או מבריחה את המשקיעים ואנו עדים לעליות חדות כמעט בכל האפיקים.
משבר הקורונה פגע קשות בתעסוקה ובשכר של עצמאים ושכירים רבים, אך בעיקר באוכלוסיות החלשות ביותר בשוק העבודה: עובדים לא אקדמאים ולא מיומנים, מבוגרים, צעירים, חרדים ונשים. הפגיעה בכושר ההשתכרות של משקי בית כה רבים, עלולה לסכן את חוסנם ולאתגר את המערכת הפיננסית.
הסיכון הפיננסי העיקרי הוא באשראי לדיור, בשל גובה יתרתו. הירידה בהכנסות משקי הבית צפויה להגדיל את שיעור ההחזר החודשי מההכנסה ולהקשות על חלק מנוטלי המשכנתאות לשרת את החוב.
שיעור ההחזר החודשי מההכנסה בכ-60% מהמשכנתאות הניתנות כיום נמוך מ-30%, כך שגם אם הכנסתו של משק בית תרד ב-20%, שיעור ההחזר הממוצע לא אמור לחרוג מהשיעור המקסימאלי, שנקבע בהוראת הפיקוח על הבנקים אשר מסמן רמת סיכון גבוהה.
הקשיים למשקי הבית הובילו ליישום מתווה להקפאת משכנתאות, שנועד להקל עליהם לצלוח את המשבר. יחד עם זאת, עם סיום המתווה, צפויים חלק ממשקי הבית להתמודד עם עליה בהחזרים או בפריסה מחדש של יתרת ההלוואות, שמשמעותה הארכת חיי ההלוואות.
הענפים שספגו את הפגיעה הקשה ביותר: קמעונאות, תיירות, מסעדנות וכד’, הם כאלה שמעסיקים עובדים בעלי השכלה נמוכה יותר ובעלי פריון נמוך יחסית, שעלולים להישאר מובטלים לאורך זמן, וככל שמובטלים נשארים זמן רב יותר מחוץ לתעסוקה, הסיכוי שלהם לחזור למעגל העבודה יורד.
לכל לקוח המעוניין לבצע בדיקה תיק אישית מקיפה כולל המלצות אישיות מוזמן לשלוח לנו מייל לכתובות הבאות : /[email protected] [email protected] או לוואטסאפ המשרד 054-5330366
אנו נחזור עם המלצה פרטית ואישית לכל אחד בהתאם להיקף נכסיו, גילו ואופק השקעתו.