כ"ה סיון התשפ"ה, 21/06/2025

הירשמו לניוזלטר שלנו

חדשות הקריות ברשת

רובוט ניתוחים שנרכש ב-10 מיליון שקלים לא מאושר לשימוש

הדיון בוועדת הבריאות בכנסת. צילום: באדיבות המרכז הרפואי לגליל בנהריה
Wednesday October 27, 2021

חלם זה כאן: וועדת הבריאות בראשות ח”כ עידית סילמן, קיימה אתמול דיון בנושא מניעת הפעלת שירותים רפואיים בפריפריה. הדיון כונס לבקשת חברי הכנסת אופיר כץ, ישראל אייכלר, ינון אזולאי, מופיד מרעי ואופיר סופר, בין היתר בשל סירובו של משרד הבריאות, לאשר את הפעלתו של מכשיר מסוג דה וינצ’י, רובוט מדויק לניתוחים כירורגיים, שנרכש תמורת 10 מיליון שקלים מכספי תרומות, על ידי המרכז הרפואי לגליל בנהריה. 

ח”כ אופיר כץ אמר בפתח הדיון: “לצערי, בכל קטגוריה בתחומי הרפואה, תושבי הצפון והדרום, מקבלים שירות פחות נגיש וטוב מתושב שגר במרכז הארץ, לרבות מיכשור רפואי וזמני המתנה. בית החולים לגליל בנהריה, הצליח לרכוש את המכשיר מכספי תרומות ומשרד הבריאות לא מנפיק רישיון להפעלתו. למה במחוז המרכז מאשרים מעבר לתקינה ובצפון לא מאשרים כלל? יש פה מדיניות של משרדי הממשלה. כשזה מגיע לפריפריה סוגרים את הברז, ושהם יסתדרו עם מה שיש, או ייסעו 3-4 שעות כדי לקבל טיפול”. 

ח”כ מופיד מרעי: “בצפון ובדרום מתים 8% יותר, כתוצאה מטיפול רפואי לקוי. המכשיר הזה ייתן מענה לכל תושבי הצפון. לצד אישור ההפעלה, צריך גם לתגבר את הצפון במרכזים רפואיים, ניידות טיפול נמרץ ולחייב את משרדי הממשלה לספק את כל המכשירים הרפואיים על פי דרישת בתי החולים. מגיע לתושבי הצפון טיפול ומיכשור טוב יותר”. 

ד”ר אסנת לוקסנבורג, ממשרד הבריאות הסבירה: “בתקנות המיכשור הרפואי יש רשימה של מכשירים, שדורשים רישיון לפני רכישה ולפני הפעלה. התקנות עצמן קובעות את המספר האבסולוטי של המכשירים או שיעור לפי נפש. במקרה המסוים הזה נקבע, שמכשירי דה וינצ’י, צריכים להיות ב-6 מרכזי העל ועוד 2 נוספים. ה-8 שפועלים היום ברישיון: בלינסון, שיבא, איכילוב, רמב”ם, הדסה עין כרם וסורוקה הם מרכזי העל, בנוסף קיבלו רישיון גם אסף הרופא, ואסותא תל אביב. כרגע על פי התקנות, אנחנו לא יכולים לתת אישור הפעלה נוסף. שינוי התקנות דורש שינוי של שר הבריאות, בהסכמת שר האוצר ובאישור וועדת הבריאות”.

ח”כ אופיר כץ, דרש מד”ר לוקסנבורג, להסביר את החלוקה הגיאוגרפית, שאינה פרופורציונאלית, ומדוע שני הרישיונות הנוספים חולקו גם הם לבתי חולים במרכז? ד”ר לוקסנבורג השיבה: “היו שני מכשירים שכבר פעלו והיה צריך להכניס אותם לרישיון, זה היה 6 שנים לפני שבית החולים בנהריה ביקש רישיון”. עם זאת הדגישה, כי משרד הבריאות מכיר בחשיבות להוסיף מכסות נוספות להפעלת מכשירים מסוג זה ופועל לשם כך בימים אלה. 

פרופ’ מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי לגליל בנהריה: “מדובר בסיפור קפקאי, על מדינה שנלחמת בשירות הרפואי ציבורי של עצמה. בישראל יש היום 13 מכשירי דה וינצ’י פעילים, 11 מהם במרכז ובירושלים, אף לא אחד צפונית לרמב”ם. 50% מהם פועלים ללא רישיון, המדינה אפילו לא יודעת איפה הם. אחרים פעלו שנה-שנתיים ללא רישיון, עד שהאישור התקבל בדיעבד. אבל כשזה מגיע לתושבי הגליל, משרד בריאות מוציא איסור רשמי להפעלתו”. 

בסיכום הדיון אמרה יו”ר הוועדה ח”כ עידית סילמן: “המיכשור הרפואי הוא כיום העיניים של הרפואה ועניין המכסות צריך להיות מטופל בראש סדר העדיפויות, בדגש על הפריפריה, שבה בתי החולים ומערכת הבריאות כולה מתמודדת עם אתגרים משמעותיים מאוד. באופן ממוקד, העניין בנהריה חייב להיפתר בהקדם. עלה כאן בדיון, שיש כאלה שמשתמשים ללא אישור ויש כאלה שהשתמשו וקיבלו אישור בדיעבד. לא ככה אנחנו רוצים שזה יתנהל ואל לנו לעודד את זה. אנחנו דורשים שהתקנות החדשות והגדלת המכסות יובאו לוועדה בהקדם, כאן נדון גם בקריטריונים לחלוקת המיכשור הנוסף. אנחנו מתחייבים שאלה יכללו את היחס בין הפריפריה למרכז, ובין בתי חולים לרפואה בקהילה. אם נראה שזה לא מתקדם בקצב מספק, נגיש ונקדם את הנושא במסגרת הצעת חוק פרטית, שתוגש בשיתוף חברי הוועדה”.

הרשם
שלח הודעה אודות
0 Comments
הכי הרבה הצבעות
החדשות ביותר הישנות ביותר
Inline Feedbacks
View all comments