עליונות מבצעית: מספנות ישראל במפרץ חיפה, מסרו לחיל הים הפיליפיני, את ספינת הסיור השמינית מתוך 9 שנרכשו, מסוג שלדג 5. מדובר בשלב נוסף בהסכם עליו חתמה המספנה עם ממשלת הפיליפינים בשנת 2020. הספינה השמינית במספר, נמסרה לצי הפיליפיני, כשהיא כוללת את כל מערכות הספינה ומוכנה לשימוש מבצעי.
שלדג 5, נחשבת לספינת הסיור המהירה והטובה מסוגה בעולם. הספינה מסוגלת לשוט במהירות של מעל 40 קשר (כ-75 קמ”ש) ויש לה טווח הפלגה של עד 1,000 מייל ימי. מבנה הספינה מאפשר לה הפלגה במים עמוקים ובמים רדודים, ובכך יש לה יכולת להגיע כמעט עד לקו החוף. הספינה מונעת בזוג מנועים עוצמתיים ובמערכת מסוג סילון מים, המעניקים לה יכולת תמרון יוצאת דופן. במקביל להסכם של מספנות ישראל עם ממשלת הפיליפינים, חברת רפא”ל חתמה על הסכם לאספקת מערכות הנשק, השליטה והקשר המותקנים על הספינה. בכלל זה על סיפון הספינה מותקנים תותח מבוקר, מדגם “טייפון” בקוטר 30 מ”מ, תותח בקוטר 0.5 וכן מערכות טילים לטווח קצר. כולם כאמור, מתוצרת רפא”ל. לספינה יכולת שהייה בים של עד 6 יממות והיא מאכלסת צוות של עד 14 לוחמים ומפקדים, להם מוצעים תנאי מחיה משופרים, הכוללים מטבח מאובזר, חדרים נוחים לאנשי הצוות, חדרים אישים למפקד וסגן המפקד, וחדר התכנסות למנוחה ולתדריכים.
מעבר לספינות, על פי ההסכם שנחתם בין מספנות ישראל ובין ממשלת הפיליפינים, מספנות ישראל שיפצה ושדרגה את מספנת הצי הפיליפיני. בנוסף, במתחם המספנות שבחיפה, הוכשרה קבוצה גדולה של טכנאי הצי הפיליפיני, במגוון מקצועות, על מנת שאלו יוכלו לתחזק את ספינות השלדג שנמסרו ללקוח. תהליך העברת הידע, זוכה להערכה רבה מגורמי הפיקוד של חיל הים הפיליפיני.
הפרויקט צפוי להסתיים בחודש יוני 2025, עם מסירת הספינה התשיעית והאחרונה לצי הפיליפיני.
איתן צוקר, מנכ”ל מספנות ישראל: “כפי שראינו גם בתערוכה הימית האחרונה בצרפת, ספינות הקרב תוצרת ישראל, זוכות להתעניינות רבה ולשבחים גדולים בקרב הציים ברחבי העולם. השילוב בין הניסיון הרב של מספנות ישראל בבניה של כלי שייט מתקדמים, ובין היכולות של התעשיות הביטחוניות הישראליות, לזווד אותם במערכות המתקדמות ביותר, מעמיד את התוצרת הישראלית כמובילה בתחומה בעולם. במיוחד בימים אלה, מעבר להשלכות הכלכליות, פיתוח וייצור כלי השייט, המבוצע במספנה שבחיפה, מספק מאות מקומות עבודה לעובדים בצפון, שומר על יכולותיה של ישראל לפתח מערכות אסטרטגיות עצמאיות, ותורם לחיזוק הקשרים הבינלאומיים של המדינה”.