טובלת בירוק: הרוחות העזות שפקדו את הצפון לאחרונה, גרמו לקריסת מספר עצים בני עשרות שנים ברחובות העיר. במציאות של אקלים קיצוני יותר ויותר, נדמה שהמאבק על כל ענף, הוא כבר לא רק סוגיה נופית, אלא החלטה אסטרטגית על בטיחות, אחריות וניהול עירוני זהיר. על רקע זה זימן ראש העיר, אלי דוקורסקי, פגישה דחופה עם איריס בן עזרא, פקידת היערות במשרד החקלאות במחוז חיפה. מטרת המפגש הייתה, לגבש קו פעולה, שיגן על חיי התושבים והרכוש מקריסת העצים, מבלי לפגוע שלא לצורך בריאות הירוקות של העיר.
בישיבה הוצגה תמונת מצב, לפיה עצים בוגרים, מצאו את עצמם, מול שילוב מסוכן של קרקע רוויה במים ומשבי רוח חריגים. בתנאים כאלה, גם עץ בריא עלול להתקשות לעמוד בעומס. לצד תנאי הטבע עלתה סוגיה נוספת: גיזומי יתר וכריתת ענפים, עלולים לגרום לעץ להיחלש ולהיפגע, גם אם כלפי חוץ הוא נראה מסודר ומטופל.
אחד המסרים המרכזיים שעלו בפגישה הוא, ההבחנה בין גיזום מקצועי ומדוד, לבין פגיעה של ממש במבנה העץ. הסרה מבוקרת של ענפים יבשים, חולים, או כאלה היוצרים סיכון מידי, יכולה לשפר את יציבות העץ ולהפחית את עומס הרוח. אולם כריתה של ענפים עבים ומרכזיים, קיטום צמרת או הורדה דרסטית של חלק גדול מהנוף בפעולה אחת, פוגעים במאזן הטבעי, שבין מערכת השורשים לחלק העליון.
כאשר כורתים חלק משמעותי מהענפים, העץ מאבד בבת אחת שטח עלים חיוני לייצור אנרגיה. במקביל, נותרים פצעי חיתוך גדולים, שדרכם חודרים ריקבון ומחלות. לא פעם מתפתחת לאחר מכן צמיחה מהירה של ענפים צעירים ודקים, המכונים בענף “מטאטאים”. ענפים אלה מחוברים באופן חלש יותר לגזע, וברוח חזקה הם הראשונים להישבר.
במילים אחרות, גיזום אגרסיבי, שנועד לכאורה “להקטין סיכון”, עלול ליצור עץ פצוע, עם מוקדי ריקבון פנימיים, שאינם נראים לעין, ועם יציבות מופחתת דווקא ברגע האמת.
לצד ההיבט המקצועי, חודדה גם המסגרת החוקית. כריתה של עץ בוגר או עץ מוגן, מחייבת אישור מפקיד היערות, גם כאשר מדובר בשטח פרטי. החוק אף רואה בחומרה גיזום מסיבי הפוגע אנושות בעץ.
דוקורסקי הבהיר, כי מדובר בסוגיה מורכבת: “קריית ביאליק היא עיר ירוקה, והעצים הם חלק מהזהות שלנו. אבל האחריות הראשונה שלי היא לחיי התושבים. גיזומי יתר מחלישים עצים והופכים אותם לסכנה. נפעל לפי הנחיות מקצועיות, נאכוף את החוק, וכשנדרש לכריתה, זה ייעשה רק כמוצא אחרון ובאישור מתאים“.

נלחמים על כל עץ, בעיר שטובלת בירוק. נוף העצים בקריית ביאליק. צילום: יניב אזולאי.
