עידן (שם בדוי) בן ה-8, היה כל-כך בטוח שעד סוכות ימצאו לו ולאחותו בת ה-5, משפחת אומנה. הם כבר הכינו קישוטים לסוכה, שרשראות ועיצובי נייר למיניהם וקיוו שאחרי שנה וקצת, בו הם נמצאים במעון חירום, יזכו סוף סוף לבית חם, משפחה אוהבת, חיבוק ואפשרות לחגוג את החגים כמו שאר הילדים בגילם. שניהם ציפו שיהיה מי שיגן עליהם וישרה עליהם תחושת ביטחון בימי סגר אלה, בגל השני של הקורונה.
עידן, הלומד בכיתה ג’, ואחותו אופיר (שם בדוי), הגיעו בחופש הגדול של השנה שעברה למעון החירום, לאחר שחוו אלימות ומתחים תמידיים בין הוריהם. כשעידן הגיע למעון החירום עניין אותו רק דבר אחד: “כמה זמן אני אהיה כאן? מי יחליט על כך וכמה זמן יעבור עד שימצאו לי ולאופיר משפחה?”. הציפיה שלהם היתה שתימצא עבורם במהרה משפחה חדשה, אולם עד כה לא נמצאה משפחה מתאימה. שירות האומנה של א.ד.נ.מ, האחראי על השמת ילדים במשפחות אומנה עבור משרד הרווחה, התגייס לאתר עבורם בית חם ומשפחה אוהבת, שתגדלם יחדיו.
עידן ואופיר נולדו למציאות מורכבת, כמעט בלתי אפשרית. שני ילדים צעירים בשנים, שעברו חוויות קשות והיו עדים לאלימות ומאבק קשה בין ההורים. לאורך השנים היו הילדים חשופים למערכת יחסים מורכבת ורווית מתחים בין ההורים, כשלא אחת הם נדרשו להיות המפשרים והמגשרים ביניהם. עד היום חש עידן אחריות על כך, שלא הצליח לשמור על שלמות משפחתו ועל כך שלא עלה בידו לגרום להוריו לחיות יחד בשלום.
במעון החירום מעידים כי מדובר בילדים מקסימים, נעימים ומנומסים. עידן הוא ילד בוגר לגילו, מאוד חכם עם תפיסה טובה ויכולת יצירתית. ניכר כי הוא נושא על גבו משקל של דאגות, מחשבות וטרדות. הוא מרבה לשאול שאלות עמוקות על עתידו ושוקל כל הזמן את צעדיו ומילותיו. אחותו אופיר, היא ילדה חכמה, סקרנית עם רגישות גבוהה. כשהיא זוכה ליחס חם, היא מגיבה בשמחה, זקוקה לחיבוק, לטיפה, מילה חמה.
“הילדים זקוקים למקום יציב, רגוע ובטוח, שיאפשר להם להשתקם ולגדול בביטחון”, אומרת עו”ס טרנגו בריהון, רכזת השמות במחוז צפון באירגון א.ד.נ.מ. “השאיפה היא לאתר להם משפחת אומנה, שתגדל את שניהם יחד, על מנת שאחד יתמוך בשני. שהייתם הממושכת במעון החירום, בהמתנה למשפחת אומנה, אינה מטיבה עימם וקיים צורך דחוף לייצר עבורם מקום בטוח ושקט, בתוך הכאוס והסיכסוך ההורי המתמשך, מרגע לידתם”.
לדברי בריהון, השאיפה היא לאתר עבורם משפחת אומנה מצפון הארץ, על מנת לאפשר את המשך הקשר שלהם עם ההורים, הסבים ומשפחתם המורחבת. משפחת האומנה תקבל הדרכה, ליווי וייעוץ מקצועי מתמשך באמצעות מנחות האומנה של אירגון א.ד.נ.מ, והחזר הוצאות ממשרד הרווחה.
רחל איגר-לוין, מפקחת אומנה ארצית במשרד העבודה והרווחה: “אנו מוקירים כל משפחה שמחליטה להיות משפחת אומנה ובמיוחד משפחות הבוחרות להוות משפחה לאחים. הישארותם של האחים יחד, בתוך תא משפחתי אחד, מקלה מאוד על השתלבותם ומאפשרת את שימור היחסים ביניהם והתמיכה ההדדית”.
איגר-לוין הוסיפה, כי ילדים במשפחות אומנה זוכים להזדמנות נוספת בחיים להשתלב בחברה ולהפוך לבוגרים שמקימים חיים נורמטיביים. משרד הרווחה מעניק סיוע למשפחות, מלווה אותן ומשתתף בהוצאות לתוכניות טיפוליות, חוגי העשרה, ביגוד וכדומה.
משפחות מצפון הארץ המעוניינות לשמש משפחת אומנה מוזמנות לפנות לאירגון א.ד.נ.מ. – הבית לילדים ולמשפחות אומנה, בטלפון 4561*.